Technikai feltételek

MinDig TV Extra ADSL internet előfizetés technikai tudnivalók

A MinDig TV Extra ADSL olyan széles sávú internet hozzáférést biztosító szolgáltatás, amely a klasszikus modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé telefonkábelen.

A szolgáltatás igénybevételéhez ADSL modemre van szükség.

ADSL modem: A felhasználó számítógépének, vagy számítógép-hálózatának az internetre történő csatlakozását lehetővé tevő eszköz.

DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer): egy olyan a távközlési alaphálózatban a szolgáltatói oldalon helyet foglaló eszköz, mely összegyűjti a vezetékes telefonvonalakra illesztett ADSL-modemektől érkező adatcsomagokat, és továbbítja azokat az alaphálózati szolgáltató további adatkezelő berendezéseihez. Egy-egy DSLAM több előfizető ADSL modemjének kezelésére képes.

SZHP (Szolgáltatás Hozzáférési Pont): Az előfizető birtokában levő érpárra illesztett jelelosztón (splitter/szűrő) megtalálható RJ-45 szabványú illesztő pont, amely ponttól az ADSL jel továbbvitele és esetleges elosztása az előfizető feladata. Azon előfizetők esetében, akik az internet-szolgáltató tulajdonában levő és/vagy felügyelete alatt álló ADSL modemmel vagy más – ADSL modemet is tartalmazó - integrált eszközzel rendelkeznek, az SZHP ezen eszköz kimeneti pontja(i).

Az ADSL jellemzője, hogy a letöltési és a feltöltési sebesség aránya nem egyenlő (vagyis a vonal aszimmetrikus), amely az otthoni felhasználóknak kedvezve a letöltés sebességét helyezi előnybe a feltöltéssel szemben, általában 8:1 arányban. A tényleges sebesség a telefonközponttól (pontosabban a DSLAM-től) való távolságon múlik.

A Végfelhasználói hozzáféréseken elérhető aktuális sebességértékeket az adott vonal műszaki paraméterei és az adathálózat pillanatnyi forgalmi viszonyai határozzák meg.

Kínált sebesség: az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban elérhető adatátviteli sebesség felső elméleti határa.

Garantált sebesség
: az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban teljesíteni vállalt legkisebb adatátviteli sebesség.

Korlátlan adatmennyiség:
Az ADSL szolgáltatás tetszőleges nagyságú adatforgalom le-, illetve feltöltését teszi lehetővé.


Oldal tetejére