• 2021. december 3.
Mindig szükség van különleges emberekre a rend fenntartásához.
  • 2021. november 30.
Nézd kódolatlanul a TV Paprika műsorát 2021. november 29 és december 12. között.
  • 2021. november 26.
Maradjon a jól megszokott környezet vagy vonzóbbak az új kihívások.
  • 2021. november 23.
2021. november 22 és december 5. között a mindigTV minden használója kódolatlanul érheti el a Discovery Channel műsorát.
  • 2021. november 2.
Amikor a bűnös ítélet nélkül kisétál a tárgyalásról, annál nincs rosszabb érzés.

November 21. a televíziózás nemzetközi napja

  • 2015. november 21.

Ahogy öregszünk mi nézők (már aki), és ahogy a televíziózás egyre nagyobb múlttal rendelkezik, érdemes megvizsgálni azt, hogy mit köszönhetünk mi a televíziózásnak, és mi az ami jó benne.

A világnap történetéről annyit fontos tudni, hogy annak megtartásáról még az elmúlt évszázadban, 1996-ban döntött az ENSZ közgyűlése.

Létrejöttének egyik okát abban sejthetjük, hogy abban az évben novemberben a világszervezet székházában (New York) első alkalommal rendezték meg a Televíziós Világfórumot. Akkor még a tanácskozás résztvevői 4 milliárd érintett ember számára véleményformáló szerepet játszó televíziózás morális felelősségét hangsúlyozták. Igazából ebben a blogbejegyzésben is dicsérni szeretnénk a televízió mindennapjait és hatását, mivel azzal az állásponttal értünk egyet, hogy a sok-sok pozitívuma mellett eltörpül a negatív hatás.

Olyan sokrétűen ismerhetünk meg fontos, a világ különböző kontinenseinek múltjával, jelenével, és életével kapcsolatos eseményeket és helyszíneket, hogy szinte konkurencia nélkül egyedüli eszközként is használhatjuk ismereteink fejlesztésére. Ha részletesen, vagy felületesen foglalkozunk a különböző adások ismeretterjesztő hatásával, vagy beismerjük, vagy nem, tudásunk túlnyomó részét nagyrészt a médiából, és legnagyobb részt a televízióból kapjuk-tudjuk. Mivel rendkívül gyorsan képes reagálni, ezért talán felfoghatatlan mértékű hatással tud beszámolni a nagyvilágban történt eseményekről. Bár az internet bizonyos területeken próbálja a televíziózást letaszítani a trónról, de az tény, hogy megbízható anyagátadásában és hitelességében a műsorkészítők felelőssége miatt szilárd a hely azon a bizonyos trónon. Azt is fontos kiemelnünk, hogy amikor kialakultak a speciális csatornák, melyek célja egyértelműen a tudás, az ismeretek terjesztése, és az oktatás, vagy akár a dokumentumfilmek készítése s bemutatása, felülmúlhatatlan érdemeket szerzett nemcsak a vizuális kultúránk, hanem az otthon tanulás területén is.

Sokszor észre sem vesszük és nem is gondolunk rá, hogy egy-egy veszélyhelyzet, vagy akár természeti katasztrófa idején az információkkal és beszámolókkal rendkívül hatékonyan képes informálni és figyelmeztetni az érintett területen élő lakosságot. Az is pozitív hatásaként leírható, hogy a segítségnyújtás elindításában és megszervezésében is tevékenyen részt vesz, határokon és kontinenseken átívelve a szolidaritás és konkrét segítségnyújtás területén is. Olyan egyéni és közösségi kapcsolatokat tud létrehozni, melyben az egyik közösség felmerülő gondjait, egy másik közösség vagy személy orvosolni tudja, vagy megoldási javaslatot tud tenni rá.


Sokat hallhatunk arról, hogy a különböző műsorokban megjelenő erőszak és negatív magatartás minta különösen a gyermekek számára rossz mintát kínál. Természetesen fontos dolog, hogy kor, nem, érettség szerint válogassunk a különböző adások között, de egy kis odafigyeléssel és a kikapcsolást jelentő gomb használatával természetesen ez ellenőrizhető, kezelhető, megelőzhető.

Sokszor mi, akik a nagyvárosban élünk a számunkra felkínált számtalan program tengerében nem vesszük észre, hogy a lakosság másik része kisebb, kevesebb programlehetőségű életkörülmények között él, így számukra még jobban felértékelődik a televíziós csatornák műsorkínálata. Biztos számos tévénéző találkozott olyan vetített filmbeli jelenséggel, mely teljesen megegyezik azzal, amit a saját életében tapasztal, így szinte amit átélt, az mintha a televízióban is megjelenne.

Valoószínűleg számos kedves, és humoros történet és élmény kapcsolódik a tudatos és beosztó tévézéssel kapcsolatban, ami érinti mindennapunk valamilyen területét. E sorok írója már két napja próbálja felidézni, hogy mi volt a legelső film, amit tévé előtt ülve végignézett, de sajnos nem jut eszébe. Remélem, hogy az olvasók nem jártak így!

Oldal tetejére