Már csak egy hónap maradt hátra az analóg lekapcsolás első üteméig: Augusztus elején további hat telephelyről indul el a digitális földfelszíni sugárzás

  • 2013. július 18.

Az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolásának első ütemére 2013. július 31-én 12.30 perckor, az ország középső területein – Észak- és Közép-Dunántúl, Budapest és Pest megye, Dél-Alföld – kerül sor. Az analóg sugárzás helyébe lépő digitális mindigTV szolgáltatás már szinte az egész országban, a lakosság 98%-a számára elérhető egy szoba- vagy tetőantenna és egy dekóder segítségével, vagyis az érintetteknek az átállással nem kell megvárniuk az analóg lekapcsolás napját. Az Antenna Hungária Zrt. hat átjátszóadó-telephelyen –Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Csobánka, Pásztó, Perőcsény, Szentgotthárd – augusztus elején elindítja a digitális sugárzást.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése alapján a digitális átállás utolsó fázisa, vagyis az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolása két lépcsőben valósul meg: az első ütemben július utolsó napján Budapest, Győr, Kab-hegy, Szeged és Szentes adókörzetekben szűnik meg az analóg földfelszíni televíziós sugárzás, helyébe a digitális földfelszíni televíziós sugárzás, a mindigTV lép.

Az Antenna Hungária a digitális televíziós és rádiós hálózatainak kiépítésére és a szolgáltatások bevezetésére összesen 25 milliárd forintos nagyságrendű beruházást hajtott, illetve hajt végre. A mai napig 193 digitális adóberendezés indult el, valamint sikerrel bevezetésre kerültek az új lakossági márkák és szolgáltatások. Az ingyenes mindigTV szolgáltatást használók száma meghaladta a 350 ezer háztartást, a fizetős csomagokat kínáló mindigTV PRÉMIUM előfizetők száma pedig százezer felett van.

A digitális mindigTV és mindigTV PRÉMIUM Alapcsomagja már szinte az egész országban, a lakosság 98%-a számára elérhető egy szoba- vagy tetőantenna és egy dekóder segítségével, vagyis az érintetteknek az átállással nem kell megvárniuk az analóg lekapcsolás napját. Az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolásának első ütemére 2013. július 31-én 12.30 perckor, az ország középső területein – Észak- és Közép-Dunántúl, Budapest és Pest megye, Dél-Alföld – kerül sor. 38 telephelyen 69 darab, az M1, a TV2 és a RTL Klub analóg adását sugárzó adóberendezés áll le.

Az analóg sugárzás leállítását követően az Antenna Hungária Zrt. hat átjátszóadó-telephelyen (Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Csobánka, Pásztó, Perőcsény, Szentgotthárd) augusztus elején elindítja a digitális sugárzást, ezáltal a mindigTV és mindigTV PRÉMIUM televíziós szolgáltatások teljes palettája – összesen 31 televíziócsatorna – elérhető lesz a következő településeken:

Első ütemben elindítandó digitális átjátszóadók Eddigi ellátatlan települések, melyeket teljesen ellát az új adó Eddigi ellátatlan települések, melyeket részben ellát az új adó Eddig részben ellátott települések, melyek ellátottságát részben vagy teljesen javítja az új adó
Bakonyszentkirály Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop Csesznek
Bakonyszentlászló Románd, Bakonygyirót Bakonykoppány Lázi, Bakonyszentlászló, Veszprémvarsány, Gic, Bakonytamási, Pápateszér, Fenyőfő
Csobánka Csobánka
Pásztó Mátraszőlős Pásztó, Tar
Perőcsény Kemence Bernecebaráti Perőcsény
Szentgotthárd Szentgotthárd

A digitális átállást elősegítendő elindult az AH „Kapcsoljon” információs kampánya Rózsa György főszereplésével, a www.atallas.hu honlapon és az ingyenesen hívható 06-80-90-99-00-ás zöld számon pedig az érintett analóg földfelszíni vétellel rendelkezők részletes információt kaphatnak az átállás folyamatáról és a szükséges tennivalókról. Az M1 közszolgálati csatornán továbbra is találkozhatnak a televíziónézők Gundel Takács Gáborral, aki a 18 részes „Nagy Átállás Show” keretében másfél percben taglalja a digitális átállással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Az Antenna Hungária reményei szerint az analóg szolgáltatást használók túlnyomó többsége a digitális földfelszíni szolgáltatásra áll át, így év végére már akár egymillió háztartás használhatja a mindigTV-t, amellyel az AH a legnagyobb hazai digitális televíziós szolgáltatóvá válhat. Az analóg lekapcsolás 2013. október 31-i, második ütemét követően pedig további jelentős fejlesztések várhatók, a mindigTV PRÉMIUM Családi csomag az egész országban elérhető lesz, növekedhet az elérhető televíziócsatornák száma és újabb szolgáltatásokkal bővülhet a termékportfólió.


Antenna Hungária Zrt.

Oldal tetejére