Antenna

Milyen eszközökre van szüksége az adás vételéhez?

A digitális földfelszíni televíziózás európai szabványa a DVB-T (Digital Video Broadcasting -Terrestrial).

A digitális földfelszíni adás vételéhez szükséges eszközök:

 • A régebbi tévékészülékekhez: jelátalakító készülék, dekóder (set-top-box).
 • Olyan televíziókészülék, amelybe már gyárilag beépítették ezt a jelátalakító berendezést (DVB- T MPEG-4 tuner).
 • Minden esetben megfelelő antenna.

​Hogyan válasszon antennát?

Az antennák többsége könnyen összeszerelhető és a hozzátartozó elemek kézzel rögzíthetők. Mivel a jó illesztés fontos a vétel minősége miatt, az antenna szimmetrizálóval (jel összehangolóval) is rendelkezik. Ez segít hozzáigazítani az antenna ellenállását (jelveszteséget) a koaxiális kábel ellenállásához.

Laikusként sokszor csak az ár alapján tudunk antennát választani, pedig ez csak egy szempont. Fontos ezen túl, hogy az antenna megfelelő minőséget nyújtson, esztétikus legyen, tartós és könnyen összeszerelhető.

A zavartalan vételhez jó állapotú antennára van szükség, amely alkalmas az UHF (Ultra High Frequency) frekvenciatartomány vételére. Ez a rádióhullámok 300 MHz-től 3 GHz-ig terjedő skáláját jelenti.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ajánlása alapján a kiválasztott antennának legalább 10-12 dB nyereséggel (jelvételi képesség, erősség) kell rendelkeznie a teljes UHF sávban a 21-69-as csatornákon (470-862 MHz).

Az alábbi antennák alkalmasak az UHF sávban (21-69-es csatorna) működő adások vételére. Nagy nyereségük lehetővé teszi az adótoronytól távol eső helyekről is a digitális adások vételét. Paramétereik és funkcióik a felhasználhatóságot illetően professzionálisak. Könnyen összeszerelhetők, a hozzátartozó elemek kézzel rögzíthetők.

LTE szűrős DVB-T antennára abban az esetben lehet szükség, amennyiben a korábban jó vétel hirtelen elromlik, kockásodás, kép megállás vagy teljes vétel kiesés tapasztalható. Ilyenkor érdemes utánanézni, hogy a vételi hely közelében nem indított-e valamelyik mobil szolgáltató LTE szolgáltatást. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel ez zavarja az eddig jó DVB-T vételt.
Az itt található Funke antennák az eddig használt beltéri vagy ablak melletti, erkélyre szerelt kültéri antennák helyett alkalmazhatók, amennyiben biztosra vehető, hogy LTE szűrőre van szükség a továbbiakban.CARANT
CARANT antennák


FUNKE antennák
FUNKE DSC550 4G LTE - online megvásárolható ITT
FUNKE YagNX2.31- online megvásárolható ITT
FRACARRO
FRACARRO antennák
Funke antenna beüzemelési útmutató

Loading the player...

Az oktatófilmben látott antenna telepítésnél a set-top-boxon F csatlakozós antennabemenet látható. A Magyarországon elterjedt DVB-T set-top-boxok esetében az antennabemenet IEC csatlakozóval szerelt, ezért lehetséges, hogy F csatlakozóról IEC csatlakozóra átlakítót is szükséges beszerezni.

 

​Növelni szeretné az antenna vételi képességét?

Az antennaerősítő gyenge jel esetén segít növelni a jel/zaj arányát, és akadozó vétel esetén is segítséget nyújthat a minőségi vételhez.

Az erősítő kiválasztásánál az alábbi paramétereket érdemes figyelembe venni:

 • Erősítés
 • Zajtényező
 • Kivezérelhetőségi tartomány
 • Frekvenciasáv: 470-862 MHz
 • Erősítés: 23 dB-ig változtatható (csak annyit erősítsünk, amekkora feltétlenül szükséges)
 • Kivezérelhetőség: 115 dBuV (a magas kivezérelhetőség a túlvezérlődés elkerülése miatt fontos)

Egy jó minőségű DVB-T jel erősítésére alkalmas erősítő fontosabb paraméterei az alábbiak:

 • Tetőesés funkció (tilt): Az UHF sávban a frekvenciafüggő elemek korrigálása, a jelszintek kiegyenlítése végett fontos funkció
 • Zajtényező: 7 dB

A fenti megfontolások igazak kisebb többlakásos vagy többszobás házak ellátásánál is, ahol egy tetőantenna jelét használják több tévé ellátására.

​A zavartalan vétel jó állapotú tetőantenna és koaxiális kábel esetén érhető el

A koaxiális kábel a rádiófrekvenciás jelek továbbítására használatos vezetéktípus. Mivel ezek a kábelek vezetik az adást, ezért minél hosszabb a vezeték, annál jobban gyengül a jel és növekszik a zajszint, azaz romlik a vétel minősége. Nagy kábelhossz esetén ezért antennaerősítőt javasolt alkalmazni.

A vételi rendszer kialakítása során érdemes figyelembe venni a kábel csillapítását. Ez 100 méter hosszúságú kábel esetében kb. 14-20 dB között mozog.

Oldal tetejére